כולנו מכירים את הסצנה בסרטי הבלש והמתח שבו נכנסת היפיפה התורנית אל משרד חקירות בעוד שהיא יושבת ברכות על הכיסא, מעפעפת בריסיה הארוכים ומבקשת מהבלש המיומן להתחיל במעקב אחרי בעלה הבוגדני. במציאות, לא תמיד מדובר באישה יפה שבוחרת בשירות ולא תמיד מדובר בבלש מיומן שמציע את השירות. לכן חשוב לבחור במשרד המתאים שמנהל את עסקיו בחוקיות. ואכן, גם בישראל וגם במדינות אחרות חקירות פרטיות יוצאות לפועל והן נראות פחות או יותר כמו בסרטים: המשרד מקבל את התיק, החוקר הפרטי יוצא למעקבים ומגיש ללקוחה או ללקוח את המסקנות, הממצאים והראיות וכן, גם את החשבון. אבל האם החוקי לשכור איש מקצוע שעוסק בתחום?
משרד חקירות – חוקי לחלוטין!
בכול הנוגע לשאלה האמורה, חשוב לדעת כי פעילות של משרדי חקירות היא חוקית לחלוטין. על פי החוק, משרדים שמאפשרים שירותים למי שרוצה לקבל מידע הכרחי לאיכות חייו או לשמירה על יחסיו תקינים עם הסביבה – הם חוקיים בעוד שאנשי המקצוע יכולים לפעול במספר דרכים כדי לאפשר מידע רלוונטי.
חקירה חוקית היא כזאת שחייבת להיות תחת הגבלות וחוקים מסוימים, כמו למשל התנהלות תקינה בעת ביצוע האזנות סתר. החוק מאפשר איסוף ראיות באופן לגיטימי בעוד שניתן לאסוף ראיות בדרכים שלא פוגעות באדם או ברכוש, כמו גם לאסוף מידע על אדם גוף ציבורי, עסק או כל מוסד שמולו מתבצעת החקירה.
בנוסף לכך, יש מקרים בהם האזנות סתר אינם חוקיות. לכן חשוב לדעת מהם המקרים האלה תוך בירור מה אסור ומה מותר מול המשרד הנבחר. לעיתים תעשה חקירה כלכלית אודות עובד או שותף שסרח, וגם כאן אפשר להאזין לשיחות. גם במקרה של שוחד או שחיתות פוליטית, במקרים של אלימות או איומים ובשאר סיטואציות שצריך להבין לעומק – אפשר לבצע האזנה, לעיתים רק בעת קבלת צו של בית משפט.
מה דורש החוק מהחוקר הפרטי?
חשוב לדעת כי כל אחד יכול לעסוק בחקירות. בלשים מקצועיים הם כאלה שרשאים לעסוק בתחום וקיבלו תעודה מתאימה מטעם משרד המשפטים. בין היתר החוקר עליו לעמוד במבחני אתיקה ומבחני מקצועיות. כאשר אתם פונים לחוקר שימו לב כי יש לו רישיון לעסוק בתחום וכי הוא מורשה לנהל משרד חקירות. חשוב לבחור חוקר פרטי ולבחור את הטובים מכול באמצעות פנייה אל אנשי מקצוע מיומנים, לגיטימיים ונכונים. בכך אפשר להוציא לפעול כל חקירה תוך קבלת כלל המידע הדרוש בדרכים חוקיות ויצירתיות.
המשרד מחזיק בחוקרים פרטיים בצפון, בירושלים, וברחבי הארץ.